Gotowanie na płycie gazowej

Kilkadziesiąt lat temu wielkim zainteresowaniem cieszyły się kuchenki gazowe z palnikami. W końcu po latach użytkowania kuchenek ogrzewanych węglem i drewnem gospodynie domowe mogły cieszyć się komfortem korzystania z czystych kuchenek wyposażonych w proste do podpalenia palniki. Z kolei kilkanaście lat temu pojawiły się na naszym rynku płyty indukcyjne bez palników. Niezwykle eleganckie, pasujące do nowoczesnych wnętrz i kuchni płyty stały się przedmiotem pożądania większości osób zajmujących się w domu gotowaniem. Potem modne stały się samodzielne płyty gazowe, do których można dokupić osobno piekarnik. Dzisiaj opinie o płycie gazowej SolGaz są podzielone, jednakże większość użytkowników jest zadowolona z samego produktu. Producent postarał się o to, aby dostarczyć przedmiot dobrej jakości, trwały i estetyczny, a przy okazji łatwy w użytkowaniu. Idealny do nowoczesnej kuchni, w której liczy się nie tylko funkcjonalność, ale również ogólny wygląd. Czarne płyty indukcyjne to synonim luksusowego wyglądu, na który dawniej mogli sobie pozwolić wyłącznie nieliczni. Dzisiaj takie płyty nie kosztują o wiele więcej niż kuchenka, jednak niektórym nie podoba się to, że bez prądu nie jest możliwe ich włączenie. Zazwyczaj nie mamy problemu z dostarczaniem energii, jednak raz na jakiś czas wichura lub problemy z temperaturą powietrza sprawiają, że przedmioty zasilane energią elektryczną stają się bezużyteczne. W takich momentach kuchenki gazowe są idealnym rozwiązaniem. Niestety ich minusem jest to, że gdy kończy się gaz, trzeba zamówić nową butlę. W blokach kuchenki są zasilane gazem ziemnym, więc ten problem został wyeliminowany. Czyszczenie płyt gazowych nie różni się niczym od czyszczenia płyt typowych dla kuchenek gazowych. Jeżeli chodzi o inne kwestie to warto pamiętać o ogólnej aranżacji kuchni. Płyta gazowa tak samo jak kuchenka wolnostojąca nie powinna znajdować się zbyt blisko lodówki. Pozwoli to na zaoszczędzenie energii, a przez to odrobinę zmniejszy koszty eksploatacji miesięcznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *